Ziekenhuizen hebben rond de jaarwisseling 710 gewonden door vuurwerk behandeld. Dat is 9 procent minder dan het jaar ervoor. Dat heeft de Stichting Consument en Veiligheid maandag bekendgemaakt.
Van de gewonden moest 17 procent worden opgenomen in het ziekenhuis. Dat is het hoogste percentage ziekenhuisopnamen van de afgelopen tien jaarwisselingen. Oogletsel en brandwonden kwamen het meest voor.
Twee mensen kwamen door vuurwerk om het leven. Een 17-jarige jongen uit Tolbert overleed door een zelfgemaakte vuurwerkbom en een 13-jarige jongen uit Utrecht kwam op een camping in Harderwijk om het leven doordat in zijn nabijheid een mortierbom verkeerd werd afgeschoten.
Volgens de Stichting Consument en Veiligheid komt het steeds vaker voor dat mensen zwaar knalvuurwerk gebruiken om er vuurwerkbommen van te maken. De stichting pleit dan ook voor een Europees verbod op het in de handel brengen van zwaar knalvuurwerk.
Mensen zouden nog steeds de kans op een vuurwerkongeval onderschatten en zeker de risico's van zwaar illegaal knalvuurwerk en zelfgemaakte bommen. Consument en Veiligheid vindt dat de vuurwerkcampagne zich volgend jaar hierop zou moeten richten.
Ook zou de campagne zich op een breed publiek moeten richten en niet alleen op jongeren. "Het ongeval in Harderwijk illustreert dat het echt niet alleen jongeren zijn die in de fout gaan met zwaar knalvuurwerk. Daarnaast vinden we het belangrijk dat ouders op de gevaren worden gewezen, zij kunnen het onderwerp met hun kinderen bespreken", aldus een zegsman van Consument en Veiligheid.
Het totale aantal ogen met blijvend letsel als gevolg van vuurwerkongevallen is daarentegen voor het derde achtereenvolgende jaar gestegen. Dat heeft het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap (NOG) bekendgemaakt.
In totaal houden in Nederland 117 ogen blijvende schade over aan ongelukken met vuurwerk tijdens de laatste jaarwisseling. De Nederlandse oogartsen hielpen na oud en nieuw in totaal 251 patiënten met vuurwerkletsel. Dat waren er vorig jaar nog 307.
Ook het aantal blinde ogen als gevolg van vuurwerkschade liep terug: van 25 tijdens de jaarwisseling 2009/2010 naar 16 tijdens het laatste oud en nieuw.
De helft van de patiënten met oogletsel is jonger dan 20 jaar. Negen van de tien slachtoffers zijn van het mannelijk geslacht. De helft van de patiënten met oogletsel stak het vuurwerk zelf af, de andere helft raakte gewond tijdens het toekijken.
Het aantal slachtoffers met oogletsel tijdens de jaarwisseling werd voor de derde keer centraal geregistreerd.
Bron: Nu.nl.
Datum: 24 januari 2011
Wij staan voor:
Deel het nieuws!